Welke kernkwaliteiten van personeel zitten in gevarenzone voor burn-out?
Waar moet je als manager waakzaam op zijn?
De perfecte werknemer is gedreven, behulpzaam, zorgvuldig, gedisciplineerd en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dit klinkt ideaal, maar is dat ook zo…?
Kernwaarden zeggen veel over onze persoonlijkheid en wat we belangrijk vinden. Ze zijn diep verweven met wie we zijn: ze beïnvloeden ons beeld, ons oordeel over onszelf, over anderen én zijn de drijfveer achter ons gedrag. Onderdeel van de Instatera methodiek is om de belangrijkste kernwaarden van mensen te achterhalen. Aan de hand van fysieke oefeningen in de natuur achterhalen we welke valkuilen, allergieën en uitdagingen aan de kernwaarden verbonden zijn. Met de zogeheten Kernkwadranten Oefening achterhalen we welke valkuilen, allergieën en uitdagingen aan deze kernwaarden verbonden zijn.
Een kernkwaliteit is een persoonlijke eigenschap die ingezet wordt om een belangrijk doel te bereiken. Maar elke goede eigenschap heeft een kantelpunt waarbij de waarden van constructief naar destructief neigen. Op het moment dat iemand onder druk komt te staan kan een kernwaarde zich omzetten in een valkuil. Valkuilen zijn energie vreters en maken iemand op de lange termijn gevoelig voor burn-out. Wat zijn de belangrijkste kernkwaliteiten die mensen gevoelig maken voor burn-out? We kijken naar de eigenschappen en de valkuilen die het meeste voorkomen bij onze cliënten;
Verantwoordelijkheidsgevoel
Iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel neemt graag belangrijke taken op zich en voert deze gedisciplineerd uit. Alleen als de stroom van werk sterk toeneemt heeft deze persoon de neiging om teveel hooi op zijn vork te nemen en heeft daarbij moeite met het vragen om hulp. Voor je het weet zit deze manager het werk van de hele afdeling te doen, draait hij overuren en ligt uitval op de loer.
Behulpzaamheid
Je kent hem wel, die collega die er altijd is, altijd ja zegt en voor je klaar staat als het nodig is. Deze mensen binnen een organisatie zijn goud waard. Des te belangrijker om ervoor te zorgen dat ze niet uitvallen. Een behulpzaam persoon cijfert zijn eigen behoeften en prioriteiten makkelijk weg en komt daardoor vaak niet aan zijn eigen taken toe waardoor de werkdruk onnodig toeneemt. Door voor iedereen klaar te staan geef je ook onbewust en vaak ongewild een signaal af dat je denkt dat een ander niet capabel is. Ook is het belangrijk te kijken naar waarom deze persoon altijd iedereen wil helpen. Het kan een teken zijn van behoefte aan erkenning of waardering. Het autonoom werken is voor de behulpzame medewerker een uitdaging maar helpt hen beter in hun eigen kracht te staan.
Perfectionisme
De zorgvuldige medewerker heeft oog voor detail. Niets ontgaat hem. Hij checkt zijn werk meerdere malen en levert zonder uitzondering foutloos werk af. Het probleem met zorgvuldigheid is dat het snel om kan slaan in perfectionisme, een eigenschap die vaak in verband wordt gebracht met burn-out. De uitdaging voor deze medewerker is om zich niet verliezen in de details maar zich blijven richten op het doel van de taak. Zorgvuldige mensen geven vaak 150% terwijl het werk op 80% ook al prachtig is. Hierdoor lopen ze de kans onnodig overbelast te raken.
Discipline
Mensen met discipline hebben vaak een ijzersterk doorzettingsvermogen. Ze bijten zich vast in een taak en laten pas los als de taak is volbracht. Maar ten koste van wat….? Een uitdaging voor een streng gedisciplineerd persoon is het tijdig loslaten wanneer een taak te moeilijk wordt of het vragen om hulp als hij het alleen niet meer kan. Belangrijk voor deze mensen is om flexibiliteit te omarmen en kritisch te kijken naar wat de discipline hen brengt en kost.
Om duurzaam het optimale uit uw team te halen is het is belangrijk om overdaad van deze kwaliteiten tijdig te signaleren en uw medewerkers hier op te managen. Het is belangrijk hen weerbaar te maken tegen de valkuilen en ze voor te lichten hoe ze hun kwaliteiten constructief kunnen blijven inzetten om uw organisatie te versterken en zo onnodig uitval te voorkomen. De moderne manager ontkomt er niet aan om stressmanagement op de agenda te zetten. Lees hier meer over onze stress preventie programma’s.